782
12:28
18.01.2017

Ekonomik Durum

muratpaşa

EKONOMİK DURUM

       Muratpaşa ilçe merkezi ve diğer yerleşim birimlerinde çalışma hayatı hareketli olup mevsimlere göre çeşitlilik göstermektedir. Özellikle yaz aylarında turizm sezonu açılması nedeniyle nüfus artmakta ve ekonomi hareketlenmektedir.

       Dışarıdan sezonda yoğun bir şekilde ilçeye iç göç akın etmektedirler. Yaz aylarında bu hareketlilik yerini turizme yönelik sektörlere bırakmaktadır.

muratpaşa

a) Tarım ve Hayvancılık 
       İlçemizin diğer gelir kaynağı ve ekonomik uğraş alanı tarımdır. Yaklaşık 6354 Dekar alanda tarım yapılmaktadır.

       Tarım arazisi içinde 14 mahalle bulunmaktadır.En büyük pay örtüaltı sebzesine aittir.

       6354 Dekar tarım arazisinin, 4732 Dekarı örtüaltı sebze yetiştiriciliği, 441 Dekarı açık tarla sebze yetiştiriciliği 207 Dekarı meyve bahçesi ve 424 Dekarında da süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kalan 550 Dekar alanın 132 Dekarı ekilen, 359 Dekarı nadasa bırakılan, 59 Dekarı tarıma elverişli olup kullanılmayan alandır.

       İlçemizde hayvancılık tarıma göre ikinci derecede önem arz etmektedir. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün kayıtlarına göre, ilçemizde 2000 adet küçükbaş, 934 adet büyükbaş, 25 adet tek tırnaklı, 1.500 adet de kedi köpek bulunmaktadır.

       Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen organik tarım’a ilçemizde özel önem verilmektedir. Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olan organik tarım projesi kapsamında çalışmalar yapılmıştır. 16 Mart 2008 tarihinde İlçemiz Cam Piramit Kongre ve Fuar alanında açılan pazarda, sadece yaş meyve sebze değil, organik olarak yetiştirilmiş diğer kuru gıdalarında pazarlanabilmektir.

muratpaşa

b) BATEM Sanayi Sektörü ve Sanayi Kuruluşları
       İlçemizde sanayi sektörü genellikle narenciye tarımına dayalı olarak gelişmiştir. İlçemizde 54 adet gıda üretim işyerleri, 625 adet toplu tüketim yerleri, 2650 adet gıda satış noktası, 51 adet ruhsatlı perakende balık satış noktası ve 129 adette ruhsatlı yem bayii bulunmaktadır. İlçe merkezimizde Türkiye genelinde bankacılık alanında faaliyet gösteren tüm bankaların Merkez Şubeleri olmakla beraber kurumsal Şubeleri de bulunmaktadır.

 c) Turizm
       İlçemiz önemli bir turizm potansiyeline sahip olmakla birlikte bu sektör yeterince gelişmiştir. İlçemizde 5 yıldızlı 7 otel, 1-4 yıldızlı 35 otel, 4 pansiyon, 1 Apart otel, 11 Özel Konaklama Te-sisi Lara bölgesinde bulunmaktadır. Yıldızlarına göre Kültür ve Turizm Bakanlığı Belgeli oteller ile pansiyon, apart otel ve Özel Konaklama tesislerinin toplam yatak sayısı 15.543 bulmaktadır. Belediye belgeli tesislerin envanter çalışmaları devam etmektedir.

Yayın Tarihi: 18.01.2017